top of page

századfordulós  rendezvény

Századfordulós rendezvény
Századfordulós rendezvény

Boldog békeidőknek a kiegyezéssel kezdődő és az első világháborúval véget érő korszakot értjük. Még nem szakadtunk el a monarchiától, de már megindult a nemzeti felemelkedés. Látványosan fejlődött Pest. Talán ezért fér meg egymás mellett Strauss zenéje, és a magyar huszárok lovas karüsszelje, keringőre és polkára táncolunk, Sissi jelmezekbe öltözünk, és Bécsi bált rendezünk. 

 

De a tematikához talán leginkább az elegáns bál illik. Huszár sorfallal, Strauss zenéjével, megnyitó tánccal, keringővel és polkával. Műsorként zenés kabaré jeleneteket, blüetteket rendelhetünk. A korszak rendkívül gazdag kuplékban, tréfás jelenetekben.

A századforduló pesti polgársága, eleganciája, jellegzetes karakterei, Krúdi Gyula Szinbádja, a városi polgárok felemelkedése, a találmányok és az átalakuló életmód a mai ember számára izgalmas időutazást jelent. Akár csak a Pál utcai fiúk játékai, kintorna a pesti macskaköves utcákon, a New York kávéház, Karinthy kabaré jelenetei vagy a kipróbálható velocipéd.

A korabeli jelmezes beöltöztetés mindig nagy sikert arat: belebújni egy huszár mentébe vagy szecessziós ruha-költeménybe igazi különlegesség akár gyermekeknek, akár felnőtteknek.

A másik rendezvény típus: a dolgozói parti, vagy valamilyen eseményhez köthető falunap, városi rendezvény vagy gyereknap. A történelmi érzet erősítésére tudjuk ajánlani a következőket: kézzel hajtott fa körhinta, vásári kikiáltó, Vitéz László bábjáték, különböző játékok, foglalkoztatók és csúzlizda…

bottom of page